3FM Serious Request – Keep Them Going

[thb_gap height=”30″]

Tijdens de tweede helft van de minor heb ik gewerkt aan een opdracht voor 3FM Serious Request samen met Yentl van der Voort, Daniël Clasquin en Martijn Rook. We konden kiezen uit drie verschillende richtingen. De eerste opdracht was het nadenken over zogenaamde ‘social screens’. Het zichtbaar/visueel maken van de geldstroom was opdracht twee. Tot slot werd er gevraagd om het thema van dit jaar onder de aandacht te brengen of te verduidelijken. Wij hebben voor deze laatste opdracht gekozen. Dit jaar wordt er geld opgehaald voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor minder kans hebben op scholing en ontwikkeling.

Tijdens de briefing in Hilversum kregen we te horen dat er geen animatie was voor Serious Request, maar dat er wel behoefte aan is. Wij als animatoren zagen hier natuurlijk de kans om een animatie te maken voor het thema van dit jaar. We weten heel goed wat we aan elkaar hebben. Dat we een animatie wilden maken stond dan ook vrijwel meteen vast, maar we wilden ook iets maken voor de mensen op het plein rondom het glazen huis. Iets nieuws toevoegen aan het hele evenement. We hebben ons hier gericht op de editie van volgend jaar, die in Breda zal plaatsvinden.

Al snel kwamen we op de logische combinatie van animatie en video mapping. We zagen mogelijkheden om door middel van video mapping en projecties onze animatie te verplaatsen naar de publieke ruimte, in dit geval naar het plein bij het glazen huis. We zijn begonnen met ideeën zoals een decor neer te zetten, levensgrote kijkdozen, soort van bioscoopschermen op de grond met de karakters op ware grootte, installaties en interactieve schermen. Het probleem met al deze ideeën was dat het steeds maar te zien is voor een bepaald aantal mensen en van veraf kun je het niet zien, want het staat allemaal op de grond. Hieruit volgde dat we groter gingen denken. De gebouwen rondom het plein werden interessant. Zo kwamen we op het idee om een hele grote video projectie te maken op een van de gebouwen. Een aantal van mijn schetsen zijn hieronder afgebeeld en ook ons uiteindelijk concept in de vorm van een voorbeeld video.

[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″] [thb_gap height=”30″]

We hebben ons vooral gericht op het maken van de animatiefilm. Martijn, Daniël en ik hebben een aantal stijlframes gemaakt om te bepalen welke stijl het best bij 3FM past en waar we dus verder mee zouden gaan. We hebben gekozen voor het ontwerp van Martijn. Hij en Daniël hebben vanuit daar de andere stijlframes gemaakt, terwijl Yentl en ik ons vooral op het animeren hebben gericht. Hier zie je nog een paar van mijn stijlframes en transformaties.

[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”30″]

3FM was erg enthousiast over ons concept en animatie, hij is zelfs gedeeld op de facebookpagina. Ondertussen is onze animatie al meer dan 47.000 keer bekeken en is ook in de tv uitzending gekomen. In januari hebben we nog een afspraak met de contactpersoon van 3FM en dan zullen we het ook hebben over een mogelijk volgende samenwerking.

Leave a Reply